zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Puszyste ciastka ze śliwką i brzoskwinią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Są genialne w swej prostocie, owoce otulone puszystym, delikatnym i maślanym ciastem.Gotowe w 20 minut. Trudno poprzestać na jednym ciastku.

Puszyste ciastka ze śliwką i brzoskwinią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszyste ciastka ze śliwką i brzoskwinią

 

  • 12 sztuk ciastek w formie na muffinki.

 

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia bio
  • 1/2 szklanki cukru zwykłego do wypieków
  • 2 łyżki cukru marcepanowego ( to mój pomysł )
  • cukier brązowy do posypania wierzchu
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
  • 2 duże jajka
  • 1/4 szklanki maślanki
  • 1/2 kostki masła - 100 g ( może być roślinne z kubeczka) w temperaturze pokojowej
  • 3 duże śliwki ( przekrojone na połowę)
  • 3 połówki brzoskwiń (pokrojonych w paseczki) mogą być z zalewy

Sposób przygotowania:

Puszyste ciastka ze śliwką i brzoskwinią
Nagrzewamy piecyk do 175 stopni ( termoobieg) Ucieramy miękkie masło z cukrem zwykłym i marcepanowym do momentu aż masa będzie jasna i puszysta ( ok. 5 minut). Dodajemy po jednym jajku miksując dokładnie po każdym. Następnie dodajemy wanilię i miksujemy krótko. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na wolnych obrotach 15 sekund. Na koniec wlewamy maślankę i miksujemy 30 sekund. Gęste ciasto przekładamy do dokładnie wytłuszczonej formy na muffiny dzieląc je na równe porcje. Na wierzch układamy owoce (połowka na 1 ciastko) lekko je dociskając i posypując cukrem trzcinowym. Pieczemy 20 minut do suchego patyczka. Studzimy 10 minut i wyjmujemy z formy (ciastka są tak delikatne że może być to trudne, ja podważyłam małą łyżeczką wokół ciasteczka i jakoś poszło).
Puszyste ciastka ze śliwką i brzoskwinią
Ucieramy miękkie masło z cukrem i dodajemy po jednym jajku
Puszyste ciastka ze śliwką i brzoskwinią
Owoce kroimy na połowy i odsączamy z syropu
Puszyste ciastka ze śliwką i brzoskwinią
Równe porcje ciasta wykładamy do formy na muffinki
Puszyste ciastka ze śliwką i brzoskwinią
Na wierzchu układamy owoce i posypujemy cukrem trzcinowym