Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Książka Kucharska: Morelowy zawrót głowy

Puszyste ciasto z morelami i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Puszyste ciasto z morelami

Puszyste ciasto z morelami i migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszyste ciasto z morelami i migdałami

 

  • ok 0,5 kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g śmietany
  • 1,5 szklanki cukru drobnego
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru migdałowego
  • ok 60g migdałów w płatkach
  • ok 0,5 kg moreli
  • cukier gruboziarnisty

Sposób przygotowania:

Puszyste ciasto z morelami i migdałami
Morele dokładnie myję, usuwam pestki i kroję w połówki lub w ćwiartki. Jajka ucieram z cukrem (zwykłym) na puchową masę mikserem. Wyłączam mikser i od tej pory mieszam ręcznie. Dodaję śmietanę. Dodaję powoli przesianą mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i cukier migdałowy i mieszam delikatnie szpatułką. Okrągłą tortownicę smaruję lekko tłuszczem i posypuję bułką tartą lub mąką. Wylewam połowę ciasta. Układam połowę moreli, gęsto obok siebie i posypuję płatkami migdałowymi. Wylewam pozostałą część ciasta i układam resztę moreli. Na wierzch sypię cukier gruboziarnisty. Piekę w rozgrzanym piekarniku, przez około 40-45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można obsypać cukrem pudrem.
Puszyste ciasto z morelami i migdałami
jajka miksuję wraz z cukrem na puszystą masę
Puszyste ciasto z morelami i migdałami
dodając resztę składników do mieszania używam łyżki
Puszyste ciasto z morelami i migdałami
wylewam połowę ciasto, kładę połowe owoców i obsypuję migdalami
Puszyste ciasto z morelami i migdałami
na samą górę sypię cukier gruboziarnisty

Tagi:

jajko jajka