Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Puszyste ciasto z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Puszyste i mięciutkie ciasto z rabarbarem. Pasują do niego wszystkie owoce a i z samym cukrem pudrem też będzie dobre.

Puszyste ciasto z rabarbarem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Puszyste ciasto z rabarbarem

 

  • 4 jajka
  • 0,75 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 450
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łodygi rabarbaru

Sposób przygotowania:

Puszyste ciasto z rabarbarem
Rabarbar umyć i pokroić w kawałki.

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną masę. Powoli wsypywać cukier cały czas miksując. Gdy piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca dodawać kolejno żółtka, po każdym dokładnie miksując. Następnie wlewać cienkim strumyczkiem olej, cały czas miksując.

Na koniec wsypać mąkę z proszkiem, wymieszać na najwolniejszych obrotach miksera.

Przełożyć ciasto do formy (średnica 23cm) wyścielonej papierem.

Na wierzchu rozsypać równo rabarbar, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec ok 45-50 minut.
Puszyste ciasto z rabarbarem
białka oddzielamy od zółtek i ubijamy na sztywno
Puszyste ciasto z rabarbarem
do ubitych białek z cukrem dodajemy kolejno żółtka
Puszyste ciasto z rabarbarem
następnie wlewamy powoli olej, cały czas miksując
Puszyste ciasto z rabarbarem
Dodajemy mąkę z proszkiem i miksujemy, przekładamy do formy
Puszyste ciasto z rabarbarem
na wierzchu rozsypać pokrojony rabarbar