SUPERPRZEPIS

Puszyste muffinki z brukselką i warzywami

  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Puszyste muffinki z brukselką i warzywami Więcej zdjęć (5)

Coś dla amatorów szybkich i jarskich dań obiadowych-brukselka Hortex i warzywa pod jajeczną pierzynką.Można oczywiście zrobić w formie jednej dużej zapiekanki.

Składniki:

Puszyste muffinki z brukselką i warzywami

 

Sposób przygotowania:

Puszyste muffinki z brukselką i warzywami
Brukselkę -nie rozmrażać!wrzucić na osolony wrzątek i blanszować około5 minutOdcedzić na sicie ,pokroić na połówki lub na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać,posiekać drobno,czosnek przecisnąć przez praskę poddusić na łyżce masła na patelni, dodać pokrojoną brukselkę i marchewkę gotowaną również pokrojoną oraz osączony z zalewy groszek,doprawić do smaku czubricą solą i pieprzem.Wymieszać.Jajka ubić mikserem na puszystą masę ze śmietanką ,dodać kaszę mannę i delikatnie wymieszać doprawić do smaku bazylią oraz gałką . Ceramiczne kokilki około 7-8 sztuk (zależnie od wielkości)wysmarować masłem i posypać bułką tartą wyłożyć na dno warzywa i zalać masą jajeczną. Nagrzać piekarnik do 180*c. Kokilki wstawić do większego naczynia żaroodpornego z gorącą wodą tak aby kokilki były do połowy zanurzone i piec 20 minut aż masa całkowicie się zetnie.Podawać na ciepło przybrane listkami świeżej bazylii. Polecam!
Puszyste muffinki z brukselką i warzywami
brukselkę blanszujemy około 5 minut kroimy na kawałki
Puszyste muffinki z brukselką i warzywami
mieszamy z resztą warzyw-ugotowaną marchewką groszkiem
Puszyste muffinki z brukselką i warzywami
kokilki smarujemy masłem na dno wsypujemy po równo warzywa
Puszyste muffinki z brukselką i warzywami
zalewamy masą jajeczną i pieczemy w wodnej kąpieli