Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 614]

Puszyste naleśniki z mąki kokosowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 170
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Naleśniki są delikatne i mocno puszyste. Dodatkowo nie zawierają glutenu oraz posiadają niski indeks glikemiczny.

Puszyste naleśniki z mąki kokosowej

Składniki:

Puszyste naleśniki z mąki kokosowej

4 sztuki o średnicy około 16 cm:

  • 2 jajka (duże)
  • 20g mąki kokosowej
  • 80 ml wody gazowanej
  • 40 ml mleka
  • 1 łyżka oleju kokosowego (roztopionego; użyłam nierafinowanego)
  • 1 szczypta soli (solidna)

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

Opcjonalnie:

  • 1/2 łyżeczki cukru brzozowego (w zależności od dodatków)

Sposób przygotowania:

Puszyste naleśniki z mąki kokosowej

Ciasto:

Puszyste naleśniki z mąki kokosowej
Ciasto powinno być jednolite i dobrze wymieszane.

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na jednolitą masę (ciasto powinno przypominać wersję klasycznych naleśników z mąki pszennej. Jeśli jest za gęste - można dolać niewielką ilość wody lub mleka).

Smażenie:

Puszyste naleśniki z mąki kokosowej
Ciasto na naleśniki można uprzednio dosłodzić.

Na patelni rozgrzać większą ilość oleju i porcjować ciasto na naleśniki. Placki smażyć z każdej strony (powinny być zarumienione) po 1-3 minuty z każdej. Naleśniki są bardzo delikatne i należy ostrożnie je przewracać. Ja smażyłam je na mniejszej patelni, a przewracałam - na większą.


Gotowe placki podawać z dodatkami wg gustu.