Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 580]

Puszyste placki kukurydziane z żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placki są pyszne i idealne dla osób unikających glutenu. Rozpuszczający się ser to rewelacyjny efekt.

Puszyste placki kukurydziane z żółtym serem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Puszyste placki kukurydziane z żółtym serem

9 placków:

Dodatkowo:

  • 50g żółtego sera (polecam gatunek łatwotopliwy)

Ponadto:

  • olej/masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Puszyste placki kukurydziane z żółtym serem

Ser:

Puszyste placki kukurydziane z żółtym serem
Można użyć dowolnego sera, w plasterkach lub w kawałku.

Ser należy pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Masa:

Puszyste placki kukurydziane z żółtym serem
Masa powinna być jednolita, puszysta i nadająca się do formowania placków.

Żółtka należy zmiksować z dodatkiem mleka, a następnie z mąką kukurydzianą.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Dodać ser, całość powoli wymieszać i odstawić na około 2 minuty, aby maka napęczniała.

Smażenie:

Puszyste placki kukurydziane z żółtym serem
Do smażenia można użyć masła lub oleju, wg gustu.

Na patelni rozgrzać olej lub masło i za pomocą łyżki stołowej formować niewielkie placuszki.
(1 łyżka to 1 placek.)
Placki smażyć obustronnie - na rumiano.

Przed podaniem:

Puszyste placki kukurydziane z żółtym serem
Placuszi są pyszne w wersji solo lub z dowolnym sosem.

Placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniczku kuchennym.
Podawać jeszcze ciepłe, bo wtedy ser się ciągnie. Na zimno też są pyszne.