Di gotuje

Di gotuje

Złoty Ekspert
[Przepisów: 704]

Puszyste placuszki z otrębami, serem i szynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Placki są przepyszne, takie mięciutkie i puszyste. Kuszą też swym niesamowitym aromatem. Polecam dla wszystkich.

Puszyste placuszki z otrębami, serem i szynką

Składniki:

Puszyste placuszki z otrębami, serem i szynką

8 sztuk:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 5 łyżek mąki pszennej (płaskich)
  • 5 łyżek otrębów owsianych (płaskich)
  • 1 szczypta sody oczyszczonej
  • sól, pieprz (odrobina do smaku)

Dodatkowo:

  • 2 plastry sera
  • 2 plastry szynki (lub dowolnej wędliny)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Ponadto:

  • olej/masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Puszyste placuszki z otrębami, serem i szynką

Przygotowanie składników.

Puszyste placuszki z otrębami, serem i szynką
Rodzaj wędliny to rzecz indywidualna - wg gustu.

Ser oraz wędlinę należy pokroić w kostkę.

Ciasto:

Puszyste placuszki z otrębami, serem i szynką
Ciasto powinno być geste, ale dość puszyste.

Jajka dokładnie ubić, a następnie wymieszać z mlekiem, mąką, otrębami i sodą oczyszczoną.
Masę odrobinę doprawić solą i pieprzem.
Na końcu do całości wmieszać ser, szynkę oraz posiekany szczypiorek.

Smażenie:

Puszyste placuszki z otrębami, serem i szynką
Placuszki powinny być zarumienione.

Placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu - z obu stron.
1 solidna łyżka stołowa ciasta = 1 placuszek.
Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.