88malgorzata88

88malgorzata88

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Puszyste rogaliki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Puszyste drożdżowe rogaliki dla łakomczuchów.

Puszyste rogaliki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Puszyste rogaliki

 

  • 1 kg mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • 10 dag drożdży
  • 0,5 litra mleka
  • 0,5 kostki margaryny Kasia
  • marmolada, lub nutella

Sposób przygotowania:

Puszyste rogaliki
Mąkę przesiać przez sitko, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka i posiekaną margarynę. Podgrzać lekko mleko i rozpuścić w nim drożdże. Wlać do składników wyżej wymienionych. Ciasto bardzo dokładnie wyrobić, aż będzie gładkie i pulchne. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, każdą cześć rozwałkować w koło i przekroić na 8 trójkątów. Na środek szerokiej części trójkąta ułożyć nadzienie i zwinąć do wierzchołka trójkąta. Rogaliki piec w temperaturze 200 stopni aż się lekko zarumienią (ok 20- 30min.) po upieczeniu rogaliki posmarować lukrem (5 łyżek wody, 2 łyżeczki cukru i troszkę cukru waniliowego dokładnie wymieszać) Życzę smacznego!
Puszyste rogaliki
Tak puszyste rogalki wyglądają w środku :)