Puszysty biszkopt

Czy twój biszkopt źle rośnie?Jest twardy i wcale nie puszysty? Tutaj znajdziesz sekret idealnego biszkopta!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Puszysty biszkopt
Mały biszkopt czy duży - przepis jest ten sam: ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli. Dodajemy o jedną łyżkę więcej cukru niż użytych jaj (jeśli ubijamy 4 białka z jaj dodajemy 5 łyżek cukru)

Do ubitej piany dodajemy żółtka. Na koniec tyle samo mąki pszennej co cukru i proszek do pieczenia (1 łyżeczka na 4 łyżki mąki), 2 łyżki oleju, 2 łyżki wody i delikatnie mieszamy łyżką.

Pamietaj! Aby biszkopt był puszysty musisz przesiać mąkę i dodawać ją stopniowo małymi porcjami,wsypując z boku naczynia.