Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Puszysty mus sernikowy z czekoladą i bezami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny mus o s maku czekoladowym i do tego słodziutkie bezy. Polecam. Deser jest rewelacyjny i prosty w wykonaniu.

Puszysty mus sernikowy z czekoladą i bezami

Składniki:

Puszysty mus sernikowy z czekoladą i bezami

Mus:

  • 160-200g serka waniliowego
  • 130-150 ml śmietanki 30-36%
  • 1 łyżka cukru pudru (można w ogóle nie dodawać)
  • 1,5 łyżki kakao
  • 20g czekolady mlecznej z orzeszkami (może być dowolna)

Dodatkowo:

  • 30-40g bez
  • starta czekolada do posypania

Sposób przygotowania:

Puszysty mus sernikowy z czekoladą i bezami

Czekolada:

Puszysty mus sernikowy z czekoladą i bezami
Mozna użyć dodowlnej czekolady, w tym gorzkiej.

Czekoladę roztopić i pozostawić do ostudzenia. Musi być płynna. Podczas jej rozpuszczania można dolać odrobinę mleka lub słodkiej śmietanki.

Deser:

Puszysty mus sernikowy z czekoladą i bezami
Deser bez chłodzenia smakuje rewelacyjnie.

Śmietankę z dodatkiem cukru należy ubić na sztywno. Serek połączyć z kakao oraz z roztopioną czekoladą i delikatnie wymieszać z kremówką. Dno miseczek wyłożyć pokruszonymi bezami (nie na małe kawałki). Na bazy położyć mus. Deser schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Przed spożyciem posypać startą czekoladą i udekorować kilkoma bezami.


Tagi:

sernik ciasto