kikimora666

kikimora666

Kucharz
[Przepisów: 14]

Puszysty omlet śniadaniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Może to znany, banalny omlet, ale warto o nim sobie przypomnieć, zanim znowu zjemy chleb obłożony wędliną...

Puszysty omlet śniadaniowy

Składniki:

Puszysty omlet śniadaniowy

 

  • 2 jajka
  • dwie łyżki mąki orkiszowej graham
  • szczypta soli
  • szczypta sody
  • kilka rodzynek
  • kilka suszonych owoców żurawiny
  • kilka kropel oleju
  • łyżeczka miodu lub syropu klonowego

 

Sposób przygotowania:

Puszysty omlet śniadaniowy
Białka oddzielamy od żółtek. Miksujemy je na sztywno z solą, potem dodajemy po jednym żółtku, chwilę ubijamy, następnie stopniowo wsypujemy mąkę z sodą. Dosypujemy rodzynki, żurawinę i delikatnie mieszamy. Na małej patelni rozgrzewamy olej (musi być nim delikatnie wysmarowana, podobnie jak do smażenia naleśników), zmniejszamy gaz do minimum i wlewamy masę jajeczną. Smażymy tak długo, aż zauważymy, że jest dobrze ścięty na brzegach. Wtedy odwracamy go, najlepiej taką metodą: przekładamy omlet na talerz, przykładamy do niego patelnię i odwracamy wszystko na drugą stronę (ostrożnie, aby się nie poparzyć)- wtedy omlet na pewno nie ulegnie uszkodzeniu. Gotowy omlet podajemy polany miodem lub syropem klonowym. Najlepiej smakuje popijany mlekiem, maślanką lub kefirem. Smacznego!