redakcja

redakcja

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 202]

Omlet z sałatką ze śliwką kalifornijską

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Puszysty omlet z sałatką z sałaty, papryki, szczypiorku i śliwki kalifornijskiej z dodatkiem ziaren słonecznika oraz siemienia lnianego. Sycąca propozycja na II śniadanie dla ucznia, do lunchboxa.

Omlet z sałatką ze śliwką kalifornijską

Składniki:

Omlet z sałatką ze śliwką kalifornijską

Na 2 porcje

  • 4 jaja
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mleka
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 8 śliwek kalifornijskich
  • Szczypiorek
  • 2-3 liście sałaty
  • 2-3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego + do posmarowania omletów
  • ¼ czerwonej papryki
  • Kilka kropli oliwy
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżka słonecznika

Sposób przygotowania:

Omlet z sałatką ze śliwką kalifornijską
Śliwki kroimy w cienkie paseczki, a paprykę w małą kostkę. Szczypiorek szatkujemy drobno i łączymy ze śliwkami, papryką i ziarnami, skrapiamy oliwą i łączymy z serkiem. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki.

Jaja rozkłócamy z mlekiem, następnie dokładnie ucieramy z mąką tak, by pozbyć się grudek. Rozgrzewamy połowę masła na dużej patelni. Wlewamy połowę masy jajecznej i na małym gazie smażymy omlet, aż zacznie się ścinać na wierzchu. Delikatnie zsuwamy go na talerz i smażymy drugi.

Omlety smarujemy cienką warstwą serka homogenizowanego, rozkładamy porwane kawałki sałaty, rozsmarowujemy sałatkę i zwijamy w rulon. Kroimy go na porcje, pakujemy do lunchboxa i dorzucamy jeszcze owoce na przegryzkę.