anja3107

anja3107

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Puszysty serniczek z rosą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Świetny puszysty serniczek z rosą

Puszysty serniczek  z rosą

Składniki:

Puszysty serniczek z rosą

 

  • CIASTO:
  • 1/2 kg mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny
  • MASA SEROWA:
  • 1 kg sera białego
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • ROSA:
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Puszysty serniczek z rosą
Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę. Margarynę pokroić drobno i dodać do mąki. Dodać resztę składników podanych na ciasto i zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na brytfankę. Następnie zrobić masę serową. Do miski przełożyć ser biały i miksować dodając do niego po kolei kolejne składniki. Kiedy masa serowa będzie dobrze zmiksowana (ma być bardzo rzadka) wylać ją na ciasto. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec ok 1 godz. Podczas pieczenia sernika ubić 6 białek na sztywno i dodać do nich cukier puder. Pod koniec pieczenia sernika wyjąć go z piekarnika i wyłożyć na niego pianę z białek. Piec jeszcze na chwilę, aż piana się zarumieni.