SUPERPRZEPIS

Puszysty sernik z kandyzowaną skórką

  • 4
  • Mysiunia
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Puszysty sernik z kandyzowaną skórką Więcej zdjęć (5)

Bardzo delikatny i puszysty sernik

Składniki:

Puszysty sernik z kandyzowaną skórką

 

Sposób przygotowania:

Puszysty sernik z kandyzowaną skórką
Do miski wsypujemy żółtka, cukier oraz przyprawę do sernika - miksujemy długo na puszysty kogel - mogel. Następnie do sera dodajemy ubite żóltka i całość chwilę miksujemy, następnie dodajemy kaszę manną oraz mąkę ziemniaczaną - jeszcze chwilę miksujemy. Następnie dodajemy pianę z białek ubitych na sztywno - delikatnie mieszamy szpatułką. Z przygotowanej masy serowej odlewamy nieco do osobnej miski (tak, by zrobić kakaowy spód na tortownicy), dodajemy kakao i mieszamy - wylewamy na tortownicę (średnica 24cm) wysmarowaną margaryną i opruszoną kaszą manną. Do pozostałej masy serowej dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz rodzynki - mieszamy. Masę delikatnie wylewamy na masę kakaową - sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 60 minut w temp 160-170*. Ostudzony sernik polewamy polewą czekoladowa - gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka.
Puszysty sernik z kandyzowaną skórką
Etap 1 zoltka miksujemy z przyprawa i cukrem
Puszysty sernik z kandyzowaną skórką
Etap 2 kogel - mogel dodajemy do mielonego sera
Puszysty sernik z kandyzowaną skórką
Etap 3 dodajemy tez kasze manna i make ziemniaczana
Puszysty sernik z kandyzowaną skórką
Etap 4 do masy twarogowej dodajemy rodzynki i skorke