kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Puszysty sernik z likierem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Banalny wręcz w wykonaniu i nie wymagający pieczenia. Zawsze zaskakuje moich gości lekkością i konsystencją, a dodatek likieru sprawia, że i smak jest miłą niespodzianką.

Puszysty sernik z likierem

Składniki:

Puszysty sernik z likierem

 

  • spód
  • 180g zmielonych herbatników
  • 90g stopionego masła
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki kakao
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej

 

  • masa
  • 1kg sera twarogowego o temperaturze pokojowej
  • 350ml śmietany kremówki
  • 150ml + 50ml likieru baileys
  • ½-3/4 szklanki cukru (w zależności jak kwaśny jest ser)
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Puszysty sernik z likierem
Pokruszone herbatniki, masło, cukier puder, kakao i kawę dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy (28 cm średnicy), dociskamy i wkładamy do lodówki na 30 minut. Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Czekoladę topimy na parze i odstawiamy do ostygnięcia. Ser miksujemy z cukrem pudrem, a kiedy masa będzie jednolita dolewamy 150 ml likieru, a następnie wystudzoną żelatynę. Chwile miksujemy. Do masy serowej dodajemy ubita kremówkę i bardzo delikatnie mieszamy do połączenia się składników. ¾ masy serowej wylewamy na spód. Resztę mieszamy trzepaczką ze stopiona czekoladą i 50 ml likieru. Masę czekoladową nakładamy na wierzch i widelcem robimy esy-floresy. Sernik wstawiamy na minimum 10 h do lodówki.