Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Puszysty tort chałwowo truskawkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

tort o smaku chałwowo truskawkowym z czekoladą i śnieżną dekoracją.................................

Puszysty tort  chałwowo truskawkowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Puszysty tort chałwowo truskawkowy

 

  • 1 biszkopt ciemny
  • Masa chałwowa:
  • 2 kostki margaryny Kasia
  • 1 chałwa waniliowa
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • Masa truskawkowa:
  • 20 dag truskawek mrożonych
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 galaretka czerwona
  • Nasączenie:
  • herbata z cukrem
  • Dekoracja:
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • dżem wiśniowy

Sposób przygotowania:

Puszysty tort chałwowo truskawkowy
Upiec ciemny biszkopt z 8 jaj i przekroić w poziomie na 3 części. Masa chałwowa: Budyń ugotować na mleku a następnie ostudzić. Margaryny utrzeć z cukrem pudrem na puch. Dodać budyń ciągle miksując a następnie pokruszoną drobno chałwę. Wymieszać . Masa truskawkowa: Galaretkę roztopić w 3/4 szklanki wody i pozostawić do stężenia. Truskawki rozmrozić i rozgnieść. Mleko wlać do miski, wsypać śnieżkę. Miksować do uzyskania puszystej masy. Następnie wlać tężejąca galaretkę oraz truskawki. Wymieszać. Spód biszkoptu nasączyć herbatą i wyłożyć masę truskawkową. Przykryć kolejnym biszkoptem, nasączyć, posmarować dżemem wiśniowym i wyłożyć masę chałwową. Przykryć wierzchem biszkoptu. Delikatnie nasączyć. Całość tortu rozprowadzić masą chałwową. W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady dodając śmietankę. Gdy czekolada będzie miała jednolitą konsystencję przelać na wierzch tortu i równomiernie rozprowadzić. Dowolnie udekorować.
Puszysty tort  chałwowo truskawkowy
Biszkopt ciemny upiec z ośmiu jajek i przekroić.
Puszysty tort  chałwowo truskawkowy
Budyń ugotować i ostudzić,zmiksować z margaryną
Puszysty tort  chałwowo truskawkowy
Śnieżkę ubić na mleku z galaretką i truskawkami
Puszysty tort  chałwowo truskawkowy
Po udekorowaniu wstawić do lodówki a następnie pokroić.