agaa_r

agaa_r

Szef Kuchni
[Przepisów: 35]

Pychotka.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pychotka to słodkie ciasto z orzechami,konfiturą i masą karpatkową dla wszystkich łakomczuchów!

Pychotka.

Składniki:

Pychotka.

 

  • Składniki ciasta:
  • 40 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 20 dag margaryny
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • Składniki na pianę
  • 8 białek
  • szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • posiekane orzechy włoskie około 15 – 20 dag
  • Masa:
  • Krem karpatka
  • margaryna
  • galaretka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Pychotka.
Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Dzielimy na dwie części i wykładamy na dwie identyczne blachy, wyłożone wcześniej papierem do wypieków. Następnie ciasto smarujemy smażonymi wiśniami lub dobrą konfiturą. Z podanych składników ubijamy pianę, dzielimy na pół i wykładamy na każdy z placków, posypując siekanymi orzechami. Pieczemy w piekarniku o temperaturze 140 – 150 stopni, aż piana na placku wyschnie i zrobi się złota. Krem karpatka gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu miksujemy z margaryna oraz galaretką. Przełożenie ciasta: ciasto+masa+ciasto. Smacznego:)

Tagi:

ciasto