monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pyrki z gzikiem

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Od 10 lat mieszkam w Poznaniu ale dopiero pierwszy raz przygotowałam to regionalne danie ale będzie częściej gościć w naszym domu:)

Pyrki z gzikiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyrki z gzikiem

 

  • 9 dużych równych ziemniaków
  • sól
  • 3-4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • Gzik:
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 1 łyżeczka tartego chrzanu ( ze słoiczka)
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • pęczek szczypiorku
  • 3 gałązki koperku
  • 1 młoda cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże rzodkiewki
  • sól,pieprz,słodka papryka w proszku
  • 1 łyżeczka cukru
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Pyrki z gzikiem
Gzik: Do blendera przełożyć ser,dodać śmietanę,chrzan oraz zmiażdżony czosnek o z grubsza posiekaną cebulę. Wszystko dobrze zmiksować. Przełożyć do miski. Szczypiorek i koperek drobno pokroić ( wcześniej umyć i osuszyć),dodać do sera. Rzodkiewkę zetrzeć na małych oczkach i dobrze odcisnąć sok. Przełożyć do sera. Doprawić solą,pieprzem,papryką i cukrem. Dobrze wymieszać. Odłożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny. Pyrki: Ziemniaki umyć,dobrze osuszyć. Każdego przekroić na pół. Ułożyć w naczyniu do zapiekania,skropić oliwą i oprószyć solą. Wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika i piec około 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika,przełożyć na talerz i położyć na każdym porządną łyżkę gzika. Smacznego!
Pyrki z gzikiem
w blenderze ser zmiksować ze śmietaną chrzanem oraz czonkiem i cebulą
Pyrki z gzikiem
dodać posiekany drobno koperek i szczypiorek
Pyrki z gzikiem
rzodkiewki zetrzeć na drobnych oczkach i odcisnąć sok
Pyrki z gzikiem
ziemniaki rozkroić na pól oprószyć sola i skropić oliwą

Tagi:

sery tarta ser