mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Pyry z gzikiem wg Mychy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyry czyli ziemniaki, gzik czyli twarożek ze śmietaną, cebulą i przyprawami. Prosto i smacznie.

Pyry z gzikiem wg Mychy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyry z gzikiem wg Mychy

 

  • 300-400 g dowolnego twarogu półtłustego
  • 100-150 g śmietany 18%
  • 1 duża cebula
  • koperek
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz

 

  • Dodatkowo:
  • ziemniaki (po 2 na każdą osobę)
  • koperek

Sposób przygotowania:

Pyry z gzikiem wg Mychy
Ziemniaki szoruję dokładnie pod bieżącą wodą, wkładam do garnka, zalewam wodą i gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Cebulę obieram, kroję w bardzo małą kosteczkę. Robię gzik: Twaróg rozdrabniam widelcem, dodaję śmietanę, posiekaną cebulę, koperek oraz szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Ugotowane ziemniaki przekrawam na pół, nakładam po łyżeczce gziku, dekoruję gałązkami świeżego koperku. Od razu podaję póki ziemniaki nie ostygły.
Pyry z gzikiem wg Mychy
Cebulę obieram i kroję w malutką kosteczkę
Pyry z gzikiem wg Mychy
Szczypiorek i koperek myję, osuszam i drobno siekam
Pyry z gzikiem wg Mychy
Ziemniaki myję, gotuję w wodzie w mundurkach
Pyry z gzikiem wg Mychy
Na połówki ziemniaków nakładam łyżeczką gzik