SUPERPRZEPIS

Pyszna fasolka po bretońsku

  • 3
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Pyszna fasolka po bretońsku Więcej zdjęć (5)

Wspaniałe danie na chłodne dni z karłowego pięknego jasia.

Składniki:

Pyszna fasolka po bretońsku

 

  • 40 dag fasoli piękny Jaś karłowy
  • 30 dag cienkiej kiełbasy
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka smalcu wytopionego z wędzonego podgardla
  • 10 dag koncentratu pomidorowego 30%
  • liść laurowy
  • 4 ziela angielskie
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • mielony kminek
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Pyszna fasolka po bretońsku
Fasolę przebrałam, dokładnie wypłukałam, zalałam wodą i zostawiłam na kilkanaście godzin aby napęczniała. Po tym czasie ugotowałam ją do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odparowany płyn uzupełniałam sukcesywnie dolewając zimną wodą. Posoliłam dopiero kiedy była miękka, dodałam ziele angielskie i liść laurowy. Kiełbasę pokroiłam w kostkę, obsmażyłam na rozgrzanym smalcu, dołożyłam posiekany czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażyłam aż się zeszkliła. Dołożyłam koncentrat pomidorowy, wszystko razem chwilę przesmażyłam i dodałam do gotującej się fasoli. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru, papryką w proszku, kminkiem i majerankiem. Pogotowałam jeszcze kilkanaście minut, aż smaki się połączyły, a sos trochę zgęstniał. Niczym nie zagęszczałam sosu, bo zawsze gotuję fasolkę dzień wcześniej, a przez noc sam pięknie gęstnieje.
Pyszna fasolka po bretońsku
Namoczoną fasolę gotowałam do miękkości w tej samej wodzie.
Pyszna fasolka po bretońsku
Kiełbasę obsmażyłam na łyżeczce smalcu...
Pyszna fasolka po bretońsku
Do kiełbasy dołożyłam pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany czosnek.
Pyszna fasolka po bretońsku
Koncentrat pomidorowy przesmażyłam razem z kiełbasą i cebulą.