Siedlce

Siedlce

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 414]

Pyszna karpatka po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszna napoleonka po mojemu

Pyszna karpatka po mojemu

Składniki:

Pyszna karpatka po mojemu

 

Sposób przygotowania:

Pyszna karpatka po mojemu
Szklankę mąki wsypujemy na stolnicę. Dodajemy margarynę i siekamy nożem wraz z mąką. Dodajemy śmietanę i zagnaitamy ciasto. Zagniecione ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki aby się schłodziło. Po schłodzeniu rozwałkowujemy o wielkości blachy, w której będziemy je piekli. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy ok 20 minut. W tym czasie kiedy ciasto francuskie się piecze robimy masę. Dwie szklanki mleka zagotowujemy wraz z kostką margaryny, szklanką cukru, cukrem waniliowym. W połowie szklanki mleka rozrabiamy wraz z jajkami, proszkiem budyniowym, mąką pszenną i mąką ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy zaczyn na budyń aby nie było grudek. Do gotującego mleka wlewamy naszą masę na budyń. Mieszamy energicznie. Gorący budyń wykładamy na upieczone ciasto francuskie. Na masę budyniową wykładamy herbatniki. Po czym pruszymy na nie cukier puder. Ciasto odstawiamy na dobę do lodówki. Smacznego .

Tagi:

ciasto