aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Pyszna masa makowa.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna masa makowa do ciast...

Pyszna masa makowa. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pyszna masa makowa.

 

  • 750 g maku
  • 4 łyżki miodu
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 150 g orzechów włoskich
  • 150 g rodzynek
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 olejku migdałowego
  • 6 białek

Sposób przygotowania:

Pyszna masa makowa.
Mak opłulujemy na sitku. Następnie zalewamy go mlekiem i gotujemy około 15-20 minut. Przykrywamy i odstawiamy na około 3 godziny (można dłużej) tak by mak wchłonął całe mleko. Następnie przekłądamy mak go gazika lub ścierki bawełnianej i wyciskamy z niego nadmiar mleka. Taki mak mielimy 3 razy w maszynce do mielenia. Rodzynki i orzechy sparzamy. Dodajamy do maku wraz z cukrem pudrem, miodem i olejkiem migdałowym. Mieszamy. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy.
Pyszna masa makowa.
Pyszna masa makowa do ciast.......................
Pyszna masa makowa.
Pyszna masa makowa do ciast.........................

Tagi:

mak