agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Pyszna szarlotka po mojemu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto z musem jabłkowym, bitą śmietanką i herbatnikami

Pyszna szarlotka po mojemu

Składniki:

Pyszna szarlotka po mojemu

 

  • jajka 5 szt
  • cukier puder do lukru 1 szklanka
  • mąka 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • herbatniki 2 opak
  • posypka kolorowa 1 opak
  • śmietana 30% 2 opak
  • mus jabłkowy 1 opak
  • cukier puder 2 łyżki
  • sok z cytryny 3 łyżki
  • woda gorąca 5 łyżek
  • sól - według uznania

Sposób przygotowania:

Pyszna szarlotka po mojemu
Należy przygotować wszystkie niezbędne składniki na ciasto. Mąkę przesiać na drobnym sicie, jajka sparzyć wrzącą wodą, oddzielić białka od żółtek, z białek ubić sztywną pianę ze szczyptą soli, piana musi być lśniąca i gładka, po odwróceniu naczynia nie powinna się wydostać poza naczynie, pod koniec dodawać ubijania należy dodać cukier, następnie dodać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę i dobrze wymieszać na tym etapie nie powinno się miksować ciasta. Nagrzać piekarnik. Piec ciasto w tortownicy około 40-50 minut w temperaturze około 180-190 stopni C. Biszkopt wyjąć, ostudzić. Śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru. Na biszkopt wyłożyć mus jabłkowy- gotowy, lub wykonany wcześniej z jabłek, na wierzch wyłożyć ubitą na sztywno śmietankę i poukładać herbatniki. Wykonać lukier: cukier puder (szklanka) wsypać do miski. Dodać do niego sok z cytryny i gorącą wodę i utrzeć całość mikserem. Posmarować lukrem i posypać posypką kolorową.