ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciacho drożdżowe, można dodawać dowolne owoce

Pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami

 

  • Ciasto:
  • Pół kg mąki
  • pół kostki drożdży
  • 50 g margaryny rozpuszczonej
  • 7 łyżek cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • szklanka mleka ciepłego
  • truskawki - ja dałam dziś 10 szt
  • rabarbar - ja dałam 2 łodygi
  • + mąka do wyrabiana(różnie ale ze 2 łyżki)
  • kruszonka:
  • 100 g margaryny a jeszcze lepiej masła rozpuszczonego
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • pół opakowania cukru waniliowego
  • 5 kropelek aromatu śmietankowego
  • Lukier:
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • łyżka soku z cytryny
  • kilka kropli aromatu śmietankowego

Sposób przygotowania:

Pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami
1. robimy zaczyn: drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru i dodajemy mleko, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 2. Rabarbar obieram, zalewam wrzątkiem z łyżką cukru i gotuję 2 minuty i zostawiam w tej wodzie 3. Do mąki dodać resztę cukru, cukier waniliowy, sól, jajko, wlać rozczyn i wyrobić. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce 4. margarynę rozpuścić i wystudzić potem dodać do ciasta i znów wyrobić, zazwyczaj trzeba dodać mąki by ciasto się nie lepiło do rąk i znów odstawić do wyrośnięcia. 5. Robimy kruszonkę: masło łączymy z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i aromatem. 6. Blaszkę wykładamy pergaminem (ja używam takiej 25x35), nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. 7. Ciasto wykładam na blaszkę, truskawki kroję na ćwiartki i rozkładam na cieście, odsączam rabarbar i też wykładam na ciasto i posypuję kruszonką. 8. Piekę 50 minut w 180 stopniach. 9. Robię lukier i polewam nim przestudzone ciasto.
Pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami
Do ciasta potrzebujemy takich składników jak na zdjęciu + 1 jajko
Pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami
Kruszonka ma wyjątkowy smak dzięki dodaniu do niej aromatu śmietankowego
Pyszne ciasto drożdżowe z truskawkami
Ciasto pieczemy 50 minut w 180 stopniach a po upieczeniu polewamy lukrem