zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pyszne domowe bezy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Nie wiesz co zrobić z nadmiarem białek? Zrób pyszne domowe bezy. Możesz je zjeść bez niczego lub użyć do deseru.

Pyszne domowe bezy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszne domowe bezy

 

  • 150 ml białek
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Pyszne domowe bezy
Białka o pokojowej temperaturze ubić na prawie sztywna pianę. Potem porcjami dodawać cukier i miksować do momentu, aż cukier się rozpuści.

Gdy piana jest lśniąca dodać ocet i mąkę ziemniaczaną i miksować jeszcze chwilę. Piane wyłożyć do rękawa cukierniczego i na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać pianę robiąc dowolne kształty ( u mnie robił to synek więc beziki wyszły troszkę nierówne, ale ważne że dziecko miało frajdę ).

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni i suszyć bezy 30 minut. W połowie czasu można blachy zamienić czyli górną dać na dół. Potem zmniejszyć temperaturę do 95 stopni i suszyć bezy jeszcze 45 minut, w połowie czasu znów blachy zamienić miejscami.

Gotowe bezy wystudzić i przełożyć do szczelnego naczynia bo w przeciwnym razie zmiękną i staną się kleiste.
Pyszne domowe bezy
najpierw należy ubic pianę z białek prawie na sztywno
Pyszne domowe bezy
potem dodawac porcjami cukier a na koniec ocet i mąkę
Pyszne domowe bezy
za pomoca rękawa cukierniczego wycisnąc beziki
Pyszne domowe bezy
bezy suszyć najpierw w 110 stopniach a potem w 95.

Tagi:

bezy