strzalka7777

strzalka7777

Kucharz
[Przepisów: 5]

Pyszne leczo z cukini

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smak lata nie tylko na lato. Leczo można śmiało zamknąć w słoikach lub zamrozić.

Pyszne leczo z cukini Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszne leczo z cukini

 

  • 2 cukinie (ok kilograma)
  • 2 papryki czerwone (ok 450g)
  • 2 Papryki zielone (ok 300g)
  • 2 papryki białe lub żółte (ok 300g)
  • 4 większe cebule (ok 750 g)
  • 3-4 laski kiełbasy (ok 700g)
  • sól
  • pieprz, papryka słodka, papryka ostra
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Pyszne leczo z cukini
Cukinię obieramy, wydrążamy środek z pestkami. Papryki przekrawamy, czyścimy z nasion. Cukinię, papryki, kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy cukinię, do momentu aż zacznie być szklista, doprawiamy pieprzem i solą. Na drugą patelnię wrzucamy cebulę i delikatnie solimy. Podsmażoną cukinię przekładamy do dużego garnka,. Podsmażoną, ale nie zbrązowioną cebulkę również przekładamy do garnka. Na patelnię po cukinii wrzucamy paprykę, a po cebulce - kiełbaskę. Podsmażone składniki przekładamy do garnka i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką w proszku. Przez cały czas dusimy wszystkie składniki na małym ogniu. Gdy składniki się przegryzą dokładamy koncentrat pomidorowy i mieszamy.
Pyszne leczo z cukini
Przygotowujemywszystkie potrzebne składniki
Pyszne leczo z cukini
Przygotowujemy cukinię, cebulę, paprykę i kiełbasę krojąc na kostkę
Pyszne leczo z cukini
Podsmażamy wszystkie składniki na dobrze rozgrzanej patelni
Pyszne leczo z cukini
wszyskie składniki mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy