Strona główna Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków

Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Najlepsze przepisy na pączki, chrusty, oponki

Netka

Srebrny Ekspert
Przepisy: 258
zdjęcia: 1 z 5
Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Pączki są pyszne,długo świeże,po prostu pączki idealne:)


danie wegetariańskie
trudność: średnie
czas:

Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków - SKŁADNIKI:

  • Zaczyn:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki (z czubkiem) cukru
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki (z czubkiem ) mąki
  • ok. 700-750 g mąki tortowej
  • 200 g ugotowanych,dobrze ugniecionych,przestudzonych ziemniaków
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 120 g stopionego masła
  • konfitura różana (lub inna,ulubiona)

Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków - PRZYGOTOWANIE:

Zaczyn: Do miski rozkruszmy drożdże,wsypujemy cukier i czekamy aż drożdże się rozpuszczą. Mleko podgrzewamy i wlewamy do mikstury drożdżowo-cukrowej,dodajemy również mąkę. Wszystko mieszmy (by nie było grudek) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.20-30 min.Miskę przykrywamy lnianą ściereczką.



W międzyczasie ubijamy jajko z żółtkami do tak zwanej białości.Do ubitych jajek dodajemy stopniowo dobrze ugniecione ziemniaki,cały czas miksujemy. Powstanie dość gęsta masa. Ok. 500 g przesianej mąki oraz cukier waniliowy wsypujemy do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto.Do mąki wlewamy zaczyn,delikatnie mieszamy,dodajemy masę ziemniaczano jajeczną,zaczynamy wyrabiać ciasto,pomagając sobie poprzez dolewanie roztopionego i przestudzonego masła oraz dosypując pozostałą mąkę.



Wyrobione ciasto powinno odchodzić od ścianek oraz dłoni. Naczynie z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (lub krócej).Przykywamy lnianą ściereczką. Ciasto zagniatamy na posypanym mąką blacie,wałkujemy na ok.2 cm i wykrawamy szklanką krążki. Krążki ciasta pozostawiamy do wyrośnięcia,przykrywamy ściereczką. W większej,głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej lub smalec (ja na 4 ) i na rozgrzany olej (lub smalec) kładziemy pojedyńcze,wyrośnięte krążki. Smażymy z każdej strony by pączki się dobrze zrumieniły. Usmażone pączki układamy na papierze by się odsączyły z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone nakłuwamy szprycą i nadziewamy je konfiturą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pączki
Oponki z serkiem mascarpone Pączki z konfiturą z różaną Tradycyjne pączki
Pączki parzone polane czekoladą Oponki z sosem z owoców jagodowych Pączki pieczone z marmoladą
Pączki z piekarnika Tradycyjne oponki Drożdżowe warkoczyki na ostatki
Pączki zakreconej 2 Pączki zakreconej Bozener crostoi

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane