Strona główna Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków

Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Najlepsze pączki, chrusty, oponki

Netka - Przepis na: Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 224
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Pączki są pyszne,długo świeże,po prostu pączki idealne:)


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków - SKŁADNIKI:

  • Zaczyn:
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki (z czubkiem) cukru
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 3 łyżki (z czubkiem ) mąki
  • ok. 700-750 g mąki tortowej
  • 200 g ugotowanych,dobrze ugniecionych,przestudzonych ziemniaków
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 120 g stopionego masła
  • konfitura różana (lub inna,ulubiona)

Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków - PRZYGOTOWANIE:

Zaczyn: Do miski rozkruszmy drożdże,wsypujemy cukier i czekamy aż drożdże się rozpuszczą. Mleko podgrzewamy i wlewamy do mikstury drożdżowo-cukrowej,dodajemy również mąkę. Wszystko mieszmy (by nie było grudek) i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.20-30 min.Miskę przykrywamy lnianą ściereczką.



W międzyczasie ubijamy jajko z żółtkami do tak zwanej białości.Do ubitych jajek dodajemy stopniowo dobrze ugniecione ziemniaki,cały czas miksujemy. Powstanie dość gęsta masa. Ok. 500 g przesianej mąki oraz cukier waniliowy wsypujemy do naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto.Do mąki wlewamy zaczyn,delikatnie mieszamy,dodajemy masę ziemniaczano jajeczną,zaczynamy wyrabiać ciasto,pomagając sobie poprzez dolewanie roztopionego i przestudzonego masła oraz dosypując pozostałą mąkę.



Wyrobione ciasto powinno odchodzić od ścianek oraz dłoni. Naczynie z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę (lub krócej).Przykywamy lnianą ściereczką. Ciasto zagniatamy na posypanym mąką blacie,wałkujemy na ok.2 cm i wykrawamy szklanką krążki. Krążki ciasta pozostawiamy do wyrośnięcia,przykrywamy ściereczką. W większej,głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy olej lub smalec (ja na 4 ) i na rozgrzany olej (lub smalec) kładziemy pojedyńcze,wyrośnięte krążki. Smażymy z każdej strony by pączki się dobrze zrumieniły. Usmażone pączki układamy na papierze by się odsączyły z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone nakłuwamy szprycą i nadziewamy je konfiturą.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pyszne pączki z dodatkiem ziemniaków  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pączki
Racuchy dyniowe Pączusie na jeden kęs Pączki konfiturą różaną i powidłami
Pączki twarogowe Domowe oponki serowe  Pączki z powidłami i kakao
Smażone precelki z ciasta drożdżowego Pączki ziemniaczane dla dorosłych Pączki z serka homogenizowanego
Mini pączuszki lekkie i puszyste Gniazda - pączki hiszpańskie Donaty z lukrem i kolorową posypką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane