Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pyszne, pikantne cebularze

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Cebularze domowej roboty są wyjątkowo smaczne.

Pyszne, pikantne cebularze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszne, pikantne cebularze

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pyszne, pikantne cebularze
Do ciepłego mleka dodać cukier, pokruszone drożdże, 3 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Jajko ubić z odrobiną soli. Do drugiej miski przesiać mąkę dodać wyrośnięte drożdże, 2 łyżki oleju, jajko, dokładnie wyrobić. Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm, powycinać krążki. Uformować owalne placuszki, ułożyć na przygotowanej blaszce, pozostawić do wyrośnięcia. Na pozostałym oleju zeszklić posiekaną cebulę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić. Na wyrośnięte ciasto nałożyć farsz z cebuli, posypać żółtym serem i ostrą mieloną papryką. Blaszkę z cebularzami włożyć do piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 15-20 minut.
Pyszne, pikantne cebularze
Z ciasta wycinać krążki i formować owalne placuszki
Pyszne, pikantne cebularze
Posiekaną cebulę zeszklić na pozostałym oleju
Pyszne, pikantne cebularze
Przestudzoną wyłożyć na wyrośnięte ciasto
Pyszne, pikantne cebularze
Posypać żółtym serem i mieloną ostrą papryką