wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Pyszniutka zapiekanka z boczkiem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapiekanki są zawsze smaczne...Właściwie można je zrobić ze wszystkiego, co mamy w danym momencie pod ręką...To moja prosta propozycja...

Pyszniutka zapiekanka z boczkiem

Składniki:

Pyszniutka zapiekanka z boczkiem

 

  • 500 g makaronu typu świderki, rurki lub innego dowolnego;
  • ok. 15 dkg chudego boczku;
  • 1 duża cebula
  • ok.3 spore kawałki marynowanej papryki;
  • szklanka naturalnego jogurtu niskotłuszczowego;
  • 3 duże łyżki majonezu kieleckiego;
  • ok. 2 szklanek startego żółtego sera;
  • szczypta pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Pyszniutka zapiekanka z boczkiem
Makaron gotujemy w wodzie na sposob al dente. W przypadku zapiekanki z majonezowo-jogurtowym sosem i zoltym serem nie sole makaronu, poniewaz skladniki sa solone same w sobie, wiec uwazam ze slonosc jest wystarczajaca. Makaron ugotowany odcedzic na sicie, przelac zimna woda i chwile odsaczyc z wody. W tym czasie boczek pokroic w mniejsze plasterki i podsmazyc na niewielkim ogniu. Nastepnie odsaczyc na papierowym reczniku z nadmiaru tluszczu. Na pozostalym po boczku tluszczu podsmazyc pokrojona w polplasterki lub drobna kostke cebule. Odstawic na bok. Jogurt naturalny wymieszac z majonezem, mozna dodac do smaku swieze ziola, np. szczypiorek lub pietruszke. Calosc sosu dokladnie wymieszac. Do naczynia zaroodpornego wlozyc warstwe makaronu, rozrzucic na nim pokrojona drobno papryke, przykryc warstwa sosu jogurtowo-majonezowego. Na nim polozyc plasterki boczku i posypac serem zoltym. Nastepnie czynnosc powtorzyc, tak, zeby powstawaly warstwy. Na gorze zapiekanki powinien sie znalezc starty ser zolty jako ostatnia warstwa. Zapiekac ok.25 minut w temperaturze 170 stopni do czasu, az ser na wierzchu zrobi sie ciagnacy. PYCHOTKA MNIAM!!!

Tagi:

makaron sery ser