Pyszny biszkopt

agnieszkalider - Przepis na: Pyszny biszkopt offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 785
Pyszny biszkopt
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Kolorowy biszkopt pyszny, kolorowy i delikatny w smaku


trudność: trudne
czas:

Pyszny biszkopt - SKŁADNIKI:

  • mąka tortowa 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
  • jajka 6 szt
  • kakao 4 łyżki
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • galaretka wiśniowa 1 szt
  • galaretka cytrynowa 1 szt
  • galaretka wiśniowa 1 szt
  • śmietana 30% 2 opak
  • polewa czekoladowa 1 opak
  • wiórki kokosowe 1 garść

Pyszny biszkopt - PRZYGOTOWANIE:

Przygotować niezbędne składniki na biszkopt. Mąkę przesiać na drobnym sicie, jajka sparzyć wrzącą wodą. Rozpuścić wszystkie galaretki według przepisu podanego na opakowaniu. Galaretki wlać do miseczek prostokątnych i pozostawić do zastygnięcia, następnie żółtka oddzielić od białek, mąki wymieszać ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka jaj zmiksować z cukrem pudrem na gładką, lśniącą i jednolitą masę, następnie dodać mąkę oraz pianę ubitą z białek. Piana powinna być tak ubita aby po odwróceniu naczynia nie wydostała się poza naczynie. Na tym etapie wymieszać ciasto. Ciasto biszkoptowe podzielić na dwie części. Do jednej części ciasta dodać kakao i wymieszać, druga część ciasta powinna zostać biała. Blaszki do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć do blaszek ciasto. Włożyć ciasto ciemne i jasne do nagrzanego piekarnika i piec oba ciasta przez około 40- 50 minut w temperaturze około 180 -190 stopni C. Śmietankę ubić na sztywno za pomocą miksera. Następnie wyjąć ciasta biszkoptowe, ostudzić je i ciemne ciasto przekroić na połowę z jasnego ciasta powycinać paski na długość blaszki do pieczenia. Następnie na połowę biszkopta rozsmarować równomiernie śmietaną, poukładać paski jasnego biszkopta. Galaretkę również pociąć w paski i poukładać pomiędzy jasnymi paskami biszkoptowymi, posmarować bitą śmietaną, przykryć drugim ciemnym biszkoptem. Przygotować według przepisu polewę i polać nią wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić ciast i porcjować. Można je posypać płatkami migdałowymi lub kolorową posypką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pyszny biszkopt (strona 1 z 1)  
marietta

marietta
offline

2012-05-20 18:17
Paluszki lizać,5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Biszkopty
Ciasto cytrynowe Śmietanowiec z brzoskwiniami Puchatek, czyli ciasto z kremem
Ciasto z majonezem i kakao Rolada biszkoptowa z musem brzoskwiniowym Kakaowe z bananami
Ciasto z delicjami, galaretką i kremem Rafaello kokosowo-brzoskwiniowe Potrójnie truskawkowe
Biszkopt  królewski Wuzetka, czyli ciasto W-Z Słonecznikowiec, czyli ciasto ze słonecznikiem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane