Pyszny biszkopt

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
Przepisy: 785
Pyszny biszkopt
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Kolorowy biszkopt pyszny, kolorowy i delikatny w smaku


trudność: trudne
czas:

Pyszny biszkopt - SKŁADNIKI:

  • mąka tortowa 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
  • jajka 6 szt
  • kakao 4 łyżki
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • sól 1 szczypta
  • galaretka wiśniowa 1 szt
  • galaretka cytrynowa 1 szt
  • galaretka wiśniowa 1 szt
  • śmietana 30% 2 opak
  • polewa czekoladowa 1 opak
  • wiórki kokosowe 1 garść

Pyszny biszkopt - PRZYGOTOWANIE:

Przygotować niezbędne składniki na biszkopt. Mąkę przesiać na drobnym sicie, jajka sparzyć wrzącą wodą. Rozpuścić wszystkie galaretki według przepisu podanego na opakowaniu. Galaretki wlać do miseczek prostokątnych i pozostawić do zastygnięcia, następnie żółtka oddzielić od białek, mąki wymieszać ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtka jaj zmiksować z cukrem pudrem na gładką, lśniącą i jednolitą masę, następnie dodać mąkę oraz pianę ubitą z białek. Piana powinna być tak ubita aby po odwróceniu naczynia nie wydostała się poza naczynie. Na tym etapie wymieszać ciasto. Ciasto biszkoptowe podzielić na dwie części. Do jednej części ciasta dodać kakao i wymieszać, druga część ciasta powinna zostać biała. Blaszki do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć do blaszek ciasto. Włożyć ciasto ciemne i jasne do nagrzanego piekarnika i piec oba ciasta przez około 40- 50 minut w temperaturze około 180 -190 stopni C. Śmietankę ubić na sztywno za pomocą miksera. Następnie wyjąć ciasta biszkoptowe, ostudzić je i ciemne ciasto przekroić na połowę z jasnego ciasta powycinać paski na długość blaszki do pieczenia. Następnie na połowę biszkopta rozsmarować równomiernie śmietaną, poukładać paski jasnego biszkopta. Galaretkę również pociąć w paski i poukładać pomiędzy jasnymi paskami biszkoptowymi, posmarować bitą śmietaną, przykryć drugim ciemnym biszkoptem. Przygotować według przepisu polewę i polać nią wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić ciast i porcjować. Można je posypać płatkami migdałowymi lub kolorową posypką.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pyszny biszkopt (strona 1 z 1)  
marietta

marietta

2012-05-20 18:17
Paluszki lizać,5.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Biszkopty
Ciasto Królowa Śniegu Biszkopt z masą kawową Ciasto z budyniem malinowym
Rolada śmietankowa Rolada z masą kefirową Ciasto Kubuś wg kasienki
Ciasto Bawole oczy Ciasto czekoladowe Roladki kaczuszki
Zwariowany przekładaniec Ciasto dyniowe pszenno-żytnie z polewą Kakaowe ciasto z masą serkową

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane