nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Pyszny, domowy makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny makowiec. Dobry na świąteczny stół jak i na co dzień. Polecam polać gotowym lukrem,, lub zrobić lukier samemu.

Pyszny, domowy makowiec

Składniki:

Pyszny, domowy makowiec

 

  • Ciasto:
  • jaja - 5 sztuk
  • mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • masło - 1 kostka

 

  • Masa makowa:
  • mak mielony - 2 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • margaryna - 3 łyżki
  • jaja - 2 sztuki

Sposób przygotowania:

Pyszny, domowy makowiec
Ciasto: Jaja miksujemy z cukrem. Dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Roztapiamy masło i dajemy do ciasta. Mieszamy. Wykładamy na blaszkę wiekszą część ciasta. Masa makowa:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pozostałe składniki razem mieszamy w jednym naczyniu. Na koniec dodajemy ubite białka i jeszcze raz mieszamy.Zrobioną masę makową wylewamy na blaszkę. Przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Ciasto po upieczeniu możemy udekorować lukrem lub polewą.