szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

pyszny karp w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

galaretka z karpia,świetną przekąską na rodzinnym przyjęciu

pyszny karp w galarecie

Składniki:

pyszny karp w galarecie

 

Sposób przygotowania:

pyszny karp w galarecie
Rybę oczyścić, umyć,osuszyć natrzeć solą i pieprzem i odstawic na ok. 2 godziny do do chłodu.Cebule obrać, włoszczyzne oczyścić i pokroić na kawłaki.Z włoszczyzny,cebuli, przypraw łba, ogona i płetw ugotować wywar, ułożyć karpia w garnku,zalać przecedzonym wywarem,i gotowac na wolnym ogniu ok 40 minut.Następnie przestudzić,gdy przestygnie,wyjąć rybę łyżką cedzakową i usunąć ości.Ułożćy na salaterce,przybrać pokrojonymi, ugotowanymi warzywami.Wywar sklarować białkiem,dodać odrobinę soli i soku z cytryny,rybę posypać ziarnami kolorowego pieprzu i natką pietruszki.Zalac rybę i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia.Podawać skropioną sokiem z cytryny lub octem.

Tagi:

karp