Strona główna Pyszny makowiec na kruchym cieście

Pyszny makowiec na kruchym cieście

Sarenka - Przepis na: Pyszny makowiec na kruchym cieście offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Pyszny makowiec na kruchym cieście
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Szybki i łatwy makowiec na kruchym cieście.


trudność: łatwe
czas:

Pyszny makowiec na kruchym cieście - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • jaja - 2 rozm M,
  • mąka pszenna tortowa - 2,5 szklanki,
  • cukier - 1/3 szklanki (o poj. 250ml),
  • margaryna - 125g,
  • jogurt maturalny - 3 łyżki,
  • proszek do pieczenia - łyżeczka
  • Masa:
  • masa makowa z puszki - 450g,
  • konfitura wiśniowa domowa - 2 kopiaste łyżki,
  • białko kurze,
  • aromat migdałowy,
  • sok z cytryny - łyżeczka,
  • rodzynki - 4 łyżki,
  • cukier puder - ok 3/4 szklanki,
  • mak - łyżka,
  • woda - 1-2 łyżki.

Pyszny makowiec na kruchym cieście - PRZYGOTOWANIE:

Oddzielić białko z jednego jaja od żółtka i ubić na sztywno. Z pozostałych składników na ciasto ugnieść ciasto, dodać oddzielone wcześniej żółtko. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Do gotowej masy makowej dodać ubite białko, aromat, cukier, sok z cytryny, sparzone rodzynki, konfiturę wiśniową, wymieszać. Wyjąć schłodzone ciasto, rozwałkować je na dobrze posypanej mąką stolnicy na grubość ok 3 mm. Rozsmarować na cieście masę makową i zawijać ciasno roladę. Końce rolady sklejamy do środka. Roladę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia większej formy keksowej. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po ostudzeniu lukrujemy. Lukier przygotowujemy z niewielkiej ilości wody, w której rozpuszczamy cukier puder, dodajemy mak i mieszamy.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pyszny makowiec na kruchym cieście  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Sok z aronii by Noruas Ciasto z kremem chałwowym Ciasto bananowe
Gofry z cukrem pudrem Domowy deserek z dodatkiem owoców Mięsna pizza w ostrym sosie pomidorowym
Zupa jarzynowa koniec wakacji Kompot jabłkowy Łosoś w sosie pomidrorowym
Dżem jabłkowy - naturalny, bez żadnych ulepszaczy Udka z grilla marynowane w pomidorach Paprykarz z tuńczyka

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane