Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pyszny makowiec na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Szybki i łatwy makowiec na kruchym cieście.

Pyszny makowiec na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszny makowiec na kruchym cieście

 

  • Ciasto:
  • jaja - 2 rozm M,
  • mąka pszenna tortowa - 2,5 szklanki,
  • cukier - 1/3 szklanki (o poj. 250ml),
  • margaryna - 125g,
  • jogurt maturalny - 3 łyżki,
  • proszek do pieczenia - łyżeczka
  • Masa:
  • masa makowa z puszki - 450g,
  • konfitura wiśniowa domowa - 2 kopiaste łyżki,
  • białko kurze,
  • aromat migdałowy,
  • sok z cytryny - łyżeczka,
  • rodzynki - 4 łyżki,
  • cukier puder - ok 3/4 szklanki,
  • mak - łyżka,
  • woda - 1-2 łyżki.

Sposób przygotowania:

Pyszny makowiec na kruchym cieście
Oddzielić białko z jednego jaja od żółtka i ubić na sztywno. Z pozostałych składników na ciasto ugnieść ciasto, dodać oddzielone wcześniej żółtko. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Do gotowej masy makowej dodać ubite białko, aromat, cukier, sok z cytryny, sparzone rodzynki, konfiturę wiśniową, wymieszać. Wyjąć schłodzone ciasto, rozwałkować je na dobrze posypanej mąką stolnicy na grubość ok 3 mm. Rozsmarować na cieście masę makową i zawijać ciasno roladę. Końce rolady sklejamy do środka. Roladę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia większej formy keksowej. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez godzinę. Po ostudzeniu lukrujemy. Lukier przygotowujemy z niewielkiej ilości wody, w której rozpuszczamy cukier puder, dodajemy mak i mieszamy.
Pyszny makowiec na kruchym cieście
Przygotowujemy ciasto i masę makową wg przepisu
Pyszny makowiec na kruchym cieście
Cienko rozwałkowujemy ciasto, na które rozsmarowujemy masę makową
Pyszny makowiec na kruchym cieście
Zwijamy ciasto w roladę i przekładamy do większej keksówki
Pyszny makowiec na kruchym cieście
A tak wygląda makowiec w przekroju :))))