okiemjadwigi

okiemjadwigi

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Pyszny mazurek kajmakowy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Więcej szczegółów na www.okiemjadwigi.pl

Pyszny mazurek kajmakowy

Składniki:

Pyszny mazurek kajmakowy

 

  • Kajmak
  • 2 puszki mleka skondensowanego słodkiego, 30 dag dżemu niskosłodzonego z czarnej porzeczki lub brzoskwiń,
  • Blat mazarinowy
  • 35 dag masy marcepanowej, kostka masła, 7 jajek, ¾ szklanki mąki,
  • Kruche ciasto
  • ¾ szklanki mąki, ćwiartka masła, 4 łyżki cukru pudru, 2 żółtka,
  • Do dekoracji
  • 20 dag masy marcepanowej, białko

 

Sposób przygotowania:

Pyszny mazurek kajmakowy
Kajmak robimy wlewając wodę do garnka i wkładając puszki z mlekiem – gotujemy je 2-2,5 godziny na wolnym ogniu, uzupełniając odparowywany płyn wrzątkiem, Blat mazarinowy: ucieramy masło, dodając po kawałku masy marcepanowej i wbijając po jednym jajku, na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy (mieszamy). Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy ciasto mazarinowe i pieczemy 10 minut w temp. 170 stopni.Kruche ciasto: siekamy, szybko zagniatamy składniki i wykładamy na blachę z papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor 12 minut w temp. 180 stopni.Masę marcepanową do dekoracji ucieramy, dodajemy pianę z ubitego białka, mieszamy. Dżem podgrzewamy, połowę rozsmarowujemy na blacie mazarinowym, przykrywamy kruchym ciastem i wierzch smarujemy pozostałym dżemem. Masę marcepanową wkładamy do szprycy i dekorujemy boki mazurka – pieczemy w gorącym piekarniku 5 minut. Puszki wyjmujemy z garnka, odstawiamy na 20 minut, otwieramy i wylewamy na mazurek. Dekorujemy mazurek wg własnego uznania, migdałami, rodzynkami, orzechami, skórką pomarańczową, czym kto lubi. Mazurek jest pyszny, no i lekko kaloryczny, no ale ile razy w roku jemy mazurki wykonane przez siebie ?