Strona główna Pyszny pasztet z królika

Pyszny pasztet z królika

misia5 - Przepis na: Pyszny pasztet z królika offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 184
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Pyszny pasztet z królika
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Pierwszy pasztet w moim życiu, ale na pewno nie ostatni.


trudność: łatwe
czas:

Pyszny pasztet z królika - SKŁADNIKI:

Pyszny pasztet z królika - PRZYGOTOWANIE:

Mięso z królika dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki po czym wkładamy do dość dużego garnka, dodajemy pozostałe składniki wywaru zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.



Do osobnego garnka wkładamy pokrojoną na mniejsze kawałki wątrobę oraz słoninę i również gotujemy je do miękkości. Ja gotowałam je beż żadnych dodatków.



Gdy mięso z królika, wątróbka oraz słonina będą ugotowane odstawiamy je do całkowitego ostudzenia. Wywar z gotowania wątroby i słoniny zostawiamy, bo będziemy w nim moczyć bułki.



Kiedy królik ostygnie dokładnie obieramy go z mięsa, po czym mielimy je w maszynce do mielenia mięsa razem z wątróbką, słoniną i namoczonymi i odciśniętymi z nadmiaru wywaru bułkami. Ja mieliłam dwa razy, najpierw przez końcówkę z dużymi otworkami, a później przez końcówkę z małymi otworkami.



Do zmielonego mięsa i pozostałych składników dajemy jajka i przyprawy do pasztetu. Ich ilość zależy od naszych upodobań smakowych.



Całość dokładnie ze sobą mieszamy, przekładamy do formy i pieczemy w temp. 180 st przez 70-75 minut.



Ja użyłam formy o wielkości 25/36. Jeśli ktoś użyje mniejszej formy czas pieczenia nieco się wydłuży. Pasztet będzie upieczony jeśli będzie odchodził od ścianek formy. Po upieczeniu odstawiamy pasztet do całkowitego ostudzenia.



Pasztetem bardzo łatwo smaruje się pieczywo. 


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pyszny pasztet z królika (strona 1 z 1)  
zewa

zewa
offline

2013-02-18 08:57
Domowy pasztecik jest najlepszy. Muszę chyba wybrać się do Cioci po królika, bo ostatnio mięsny pasztet robiłam.
Skomentuj
Oceń:
0
misia5

misia5
offline

2013-02-18 09:00
zewa napisał(a):

Domowy pasztecik jest najlepszy. Muszę chyba wybrać się do Cioci po królika, bo ostatnio mięsny pasztet robiłam.


My mieliśmy jeszcze naszego królika. W tym roku mam nadzieję, że też będziemy mieli, bo pasztet wyszedł super.
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-02-18 09:04
Właśnie skończyłam na śniadanko resztę mojego pasztetu z królika, ale Twojego chętnie bym skosztowała :)
Skomentuj
Oceń:
0
misia5

misia5
offline

2013-02-18 09:35
edytaha napisał(a):

Właśnie skończyłam na śniadanko resztę mojego pasztetu z królika, ale Twojego chętnie bym skosztowała :)


Zapraszam:)
Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka
offline

2013-02-18 12:39
Pyszny jest taki pasztet :) Moi rodzice kiedyś mieli króliki, i moja mama też robiła podonbe pasztety,albo królika w sosie śmietanowym,mniam.
Skomentuj
Oceń:
0
misia5

misia5
offline

2013-02-18 12:56
Netka napisał(a):

Pyszny jest taki pasztet :) Moi rodzice kiedyś mieli króliki, i moja mama też robiła podonbe pasztety,albo królika w sosie śmietanowym,mniam.


Oj tak królik w sosie śmietanowym jest pyszny:)
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-02-18 10:14
Sama nazwa pasztet z królika wzbudza u mnie przełkniecie ślinki;) Fajnie że się odważyłaś ;)))
Robię podobnie, tylko przyprawy zdecydowanie inne:)
Skomentuj
Oceń:
0
misia5

misia5
offline

2013-02-18 11:55
zbysiowa napisał(a):

Sama nazwa pasztet z królika wzbudza u mnie przełkniecie ślinki;) Fajnie że się odważyłaś ;)))
Robię podobnie, tylko przyprawy zdecydowanie inne:)


Wiem:) Te przyprawy to moja inwencja twórcza. Jakoś nie potrafię się bez nich obejść. Czasem myślę, że się od nich uzależniłam:)
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-02-18 12:00
Tak czasami bywa z uzależnieniem hihi:))
A króliczków mam nadzieję będzie więcej? ;DD

misia5 napisał(a):

zbysiowa napisał(a):

Sama nazwa pasztet z królika wzbudza u mnie przełkniecie ślinki;) Fajnie że się odważyłaś ;)))
Robię podobnie, tylko przyprawy zdecydowanie inne:)


Wiem:) Te przyprawy to moja inwencja twórcza. Jakoś nie potrafię się bez nich obejść. Czasem myślę, że się od nich uzależniłam:)

Skomentuj
Oceń:
0
misia5

misia5
offline

2013-02-18 12:07
zbysiowa napisał(a):

Tak czasami bywa z uzależnieniem hihi:))
A króliczków mam nadzieję będzie więcej? ;DD

misia5 napisał(a):

zbysiowa napisał(a):

Sama nazwa pasztet z królika wzbudza u mnie przełkniecie ślinki;) Fajnie że się odważyłaś ;)))
Robię podobnie, tylko przyprawy zdecydowanie inne:)


Wiem:) Te przyprawy to moja inwencja twórcza. Jakoś nie potrafię się bez nich obejść. Czasem myślę, że się od nich uzależniłam:)



Mam nadzieję. Czas jednak pokarze ile królików będziemy w stanie utrzymać jeśli można tak to nazwać:) Zwierzaki te pochłaniają masę trawy, a że pogoda bywa kapryśna nie zawsze o nią łatwo, a ja jakoś nie jestem zwolennikiem sztucznej karmy typu pasza. A samym suchym chlebem króliki się nie najedzą, ale to już inna sprawa:)
Skomentuj
Oceń:
0
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-02-18 13:21
Wiem coś o tym:))
misia5 napisał(a):

zbysiowa napisał(a):

Tak czasami bywa z uzależnieniem hihi:))
A króliczków mam nadzieję będzie więcej? ;DD

misia5 napisał(a):

zbysiowa napisał(a):

Sama nazwa pasztet z królika wzbudza u mnie przełkniecie ślinki;) Fajnie że się odważyłaś ;)))
Robię podobnie, tylko przyprawy zdecydowanie inne:)


Wiem:) Te przyprawy to moja inwencja twórcza. Jakoś nie potrafię się bez nich obejść. Czasem myślę, że się od nich uzależniłam:)



Mam nadzieję. Czas jednak pokarze ile królików będziemy w stanie utrzymać jeśli można tak to nazwać:) Zwierzaki te pochłaniają masę trawy, a że pogoda bywa kapryśna nie zawsze o nią łatwo, a ja jakoś nie jestem zwolennikiem sztucznej karmy typu pasza. A samym suchym chlebem króliki się nie najedzą, ale to już inna sprawa:)

Skomentuj
Oceń:
0
misia5

misia5
offline

2013-02-18 13:38
zbysiowa napisał(a):

Wiem coś o tym:))
misia5 napisał(a):

zbysiowa napisał(a):

Tak czasami bywa z uzależnieniem hihi:))
A króliczków mam nadzieję będzie więcej? ;DD

misia5 napisał(a):

zbysiowa napisał(a):

Sama nazwa pasztet z królika wzbudza u mnie przełkniecie ślinki;) Fajnie że się odważyłaś ;)))
Robię podobnie, tylko przyprawy zdecydowanie inne:)


Wiem:) Te przyprawy to moja inwencja twórcza. Jakoś nie potrafię się bez nich obejść. Czasem myślę, że się od nich uzależniłam:)



Mam nadzieję. Czas jednak pokarze ile królików będziemy w stanie utrzymać jeśli można tak to nazwać:) Zwierzaki te pochłaniają masę trawy, a że pogoda bywa kapryśna nie zawsze o nią łatwo, a ja jakoś nie jestem zwolennikiem sztucznej karmy typu pasza. A samym suchym chlebem króliki się nie najedzą, ale to już inna sprawa:)



Najgorsze jest to jak się człowiek do takiego stworzonka przywiąże. My najbardziej baliśmy się reakcji dziecka, bo wiadomo, że ono inaczej reaguje na znikanie pupilków z klatek. Każdy z królików miał imię:) Jeden miał na imię Deser :) skąd moja córka miała pomysł na takie imiona nie mam pojęcia, ale nie pozwoliła nikomu zabrać Desera. Tylko ona mogła go zjeść i nikt inny:) Była szczęśliwa, że jej Deser chce by ona go zjadła. Może to i dziwne tłumaczenie, ale jakoś nie mogłam jej powiedzieć, że królika trzeba zabić. A tak ona zwróciła uwagę na co innego, a nie na to co nieuniknione.
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83
offline

2013-02-18 14:38
Gratuluję odwagi:) ja też się zbieram do zrobienia mojego pierwszego pasztety ale niestety nie z królika bo dostępu do niego brak ale myślę,że drobiowy też będzie nie najgorszy:)
Skomentuj
Oceń:
0
misia5

misia5
offline

2013-02-18 14:42
monikaT83 napisał(a):

Gratuluję odwagi:) ja też się zbieram do zrobienia mojego pierwszego pasztety ale niestety nie z królika bo dostępu do niego brak ale myślę,że drobiowy też będzie nie najgorszy:)


Jasne, że nie będzie gorszy:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Pasztety
Pasztet jaglano-dyniowy Pasztet ''poduszka pięknej Aurory'' Pasztet z królika
Pasztet z soczewicy z warzywami i słonecznikiem Pasztet z pieczonej dyni i papryki Pasztet z czerwonej soczewicy i  dyni
Jarski pasztet z dynią Pieczeń gryczana z pieczarkami Jesienny pasztet z pieczonych warzyw i ciecierzycy
Pasztet z cukinii z papryką Pasztet z cukinii Kiełbasa z cebulą w pomidorach

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane