SUPERPRZEPIS

Pyszny pasztet z królika

  • misia5 misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Pyszny pasztet z królika Więcej zdjęć (5)

Pierwszy pasztet w moim życiu, ale na pewno nie ostatni.

Składniki:

Pyszny pasztet z królika

Sposób przygotowania:

Pyszny pasztet z królika

Mięso z królika dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki po czym wkładamy do dość dużego garnka, dodajemy pozostałe składniki wywaru zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.



Do osobnego garnka wkładamy pokrojoną na mniejsze kawałki wątrobę oraz słoninę i również gotujemy je do miękkości. Ja gotowałam je beż żadnych dodatków.



Gdy mięso z królika, wątróbka oraz słonina będą ugotowane odstawiamy je do całkowitego ostudzenia. Wywar z gotowania wątroby i słoniny zostawiamy, bo będziemy w nim moczyć bułki.



Kiedy królik ostygnie dokładnie obieramy go z mięsa, po czym mielimy je w maszynce do mielenia mięsa razem z wątróbką, słoniną i namoczonymi i odciśniętymi z nadmiaru wywaru bułkami. Ja mieliłam dwa razy, najpierw przez końcówkę z dużymi otworkami, a później przez końcówkę z małymi otworkami.



Do zmielonego mięsa i pozostałych składników dajemy jajka i przyprawy do pasztetu. Ich ilość zależy od naszych upodobań smakowych.



Całość dokładnie ze sobą mieszamy, przekładamy do formy i pieczemy w temp. 180 st przez 70-75 minut.



Ja użyłam formy o wielkości 25/36. Jeśli ktoś użyje mniejszej formy czas pieczenia nieco się wydłuży. Pasztet będzie upieczony jeśli będzie odchodził od ścianek formy. Po upieczeniu odstawiamy pasztet do całkowitego ostudzenia.



Pasztetem bardzo łatwo smaruje się pieczywo. 





Poznajcie niezwykly przepis na pasztet sojowy >>>