agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Pyszny torcik truskawkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wspaniały torcik truskawkowy

Pyszny torcik truskawkowy

Składniki:

Pyszny torcik truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Pyszny torcik truskawkowy
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na tort. Truskawki umyć dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć je. Zmiksować malakserem lub po prostu rozgnieść widelcem. Jajka kurze sparzyć wrzącą woda, następnie białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, która po odwróceniu naczynia nie wydostanie się poza miskę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka schłodzone, ubijać w wysokim naczyniu. Mąki połączyć ze sobą, dodać do nich proszek do pieczenia, przesiać na drobnym sicie i dodać do ciasta, zamieszać drewnianą łyżką, na tym etapie nie powinno się używać miksera. Okrągłą tortownicę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia, lub natłuścić tortownicę masłem, wyłożyć ciasto do tortownicy. Piec biszkopt w temperaturze około 200 stopni C przez około 50-60 minut. Piec do suchego patyczka. Ostudzić biszkopt i przekroić biszkopt na dwie równe części. Na pierwszym krążku biszkoptowym rozsmarować dżem truskawkowy lub z innych owoców. Ubić w wysokim naczyniu śmietankę kremówkę z dodatkiem cukru pudru, dodać do śmietanki śmietanfix. Miksować do uzyskania puszystej masy. Podzielić śmietankę na dwie części . Do pierwszej dodać zmiksowane truskawki. Nałożyć na pierwszy biszkopt posmarowany wcześniej dżemem truskawkowym część masy śmietankowo- truskawkowej, przykryć drugim biszkoptem, na wierzch wyłożyć resztę masy śmietankowo- truskawkowej. Na wierzch wyłożyć samą- białą ubitą śmietankę, równomiernie rozsmarować na biszkopcie. Nałożyć trochę śmietany do szprycy i udekorować wierzch tortu w dowolny sposób. Wykonać napis z rozpuszczonej według przepisu podanego na opakowaniu polewy czekoladowej lub z pisaków spożywczych. Udekorować umytymi, pokrojonymi w plasterki owocami: plasterkami pomarańczy, grejpfruta, winogronami oraz kiwi. Schłodzić tort przed podaniem.