Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pyszny tort makowy z kokosową masą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tort makowy z masą kokosową jest rewelacyjny.

Pyszny tort makowy z kokosową masą

Składniki:

Pyszny tort makowy z kokosową masą

 

  • 8 jajek
  • 20 dag maku
  • 6 łyżek mąki krupczatki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 8 łyżek cukru
  • 15 g cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • Masa kokosowa
  • 4 szkl mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 15 dag masła
  • 8-10 dag wiórek kokosowych
  • 1/4 szkl malibu
  • 2/3 szkl cukru pudru
  • sok z cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Pyszny tort makowy z kokosową masą
Mak sparzyć, osączyć, ostudzić, przemielić w maszynce 3 razy. Do miski wybić całe jajka, wsypać cukier, cukier waniliowy, postawić miskę nad gotującą się wodą i ubijać do białości. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Do zimnej masy jajecznej dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przemielony mak, bułkę tartą, aromat, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej tortownicy o średnicy 28 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 40-45 min w temp 170 stopni. Po ostudzeniu przekroić w poprzek na 4 krążki, przełożyć masą kokosową, ozdobić według uznania. Masa kokosowa: Na gotujące się mleko ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i wiórki kokosowe. Gotować przez 3-4 minuty. Zdjąć z ognia, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po łyżce kaszy manny. Następnie ciągle ucierając dodać malibu i przyprawić do smaku sokiem z cytryny.