aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Pyszny warstwowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Wspaniałe lekki jak puch ciasto masy i galaretka są idealne ze sobą jak się łączą polecam każdemu go!!!

Pyszny warstwowiec

Składniki:

Pyszny warstwowiec

 

  • Biszkopt jasny:
  • 8 jaj
  • 8 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • Masa budyniowa:
  • 0,5 l mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • Cukier do smaku
  • 1 masło
  • Ciasto makowo- kokosowe:
  • 5 białek
  • 10 dag cukru
  • 11 dag suchego maku
  • 8 dag wiórek kokosowych
  • Dodatkowo:
  • Polewa lub lukier
  • 2 galaretki czerwone

 

 

Sposób przygotowania:

Pyszny warstwowiec
Wykonanie: Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną piane z cukrem. Dodajemy żółtka, mieszamy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia. Mieszamy i pieczemy na formie 25/36 w 180 stopniach do 30 minut. Studzimy i przekrawamy na pół. Masa budyniowa: Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy go i ucieramy z masłem. Ciasto makowo- kokosowe: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Do ubitych dodajemy mak i wiórki kokosowe. Mieszamy i wykładamy na formę pieczemy do 40 minut w 180 stopniach. Przełożenie: Biszkopt- masa- trochę galaretki- masa- Ciasto makowo- kokosowe- masa- galaretka- masa- biszkopt- dekoracja