agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

pyzy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyzy po prostu pyzy.......

pyzy

Składniki:

pyzy

 

 

Sposób przygotowania:

pyzy
ziemniaki dokładnie umyć, połowę ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki, przepuścić przez maszynkę. Pozostałe ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć sok. Sos z wyciśniętych ziemniaków pozostawić aż do wytrącenia się osadu. Zlać płyn z nad osadu, czyli mąki ziemniaczanej- dodać ją do ziemniaków. Ziemniaki surowe połączyć z gotowanymi. Do masy ziemniaczanej wbić jajo, osolić i zagnieść ciasto. Formować z ciasta gałki wielkości orzecha włoskiego, otaczać w mące i zrobić palcem zagłębienie. Pyzy wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 4 minuty. Po wyjęciu na łyżkę cedzakową, przelać wrzącą wodą.

Tagi:

jajko jajka