darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Pyzy faszerowane grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Pyzy faszerowane grzybami

Pyzy faszerowane grzybami

Składniki:

Pyzy faszerowane grzybami

 

 

  • Na farsz:
  • 7-10 suszonych grzybów (lub 25 dkg pieczarek),
  • pasztet drop
  • 1 cebula,
  • 2 jajka na twardo,
  • 2 łyżki masła roślinnego,
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do kraszenie.

Sposób przygotowania:

Pyzy faszerowane grzybami
Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce wycisnąć w woreczku, pozostawiając sok na misce, by ustała się na dnie mąka ziemniaczana. Wówczas zlać z wierzchu sok, a mąkę dodać do odciśniętej masy wraz z gotowanymi ziemniakami przepuszczonymi przez praskę, mąką , pasztetem i jajkiem. Posolić, dodać startą cebulę i dokładnie masę wyrobić. Kawałeczki ciasta rozpłaszczać na dłoni, nakładać farsz, dokładnie zalepiać. Gotować pyzy w posolonym wrzątku 7-9 minut od wypłynięcia na wierzch. Farsz: grzyby namoczyć poprzedniego dnia, nazajutrz ugotować w tej samej wodzie. Wyjąć z wywaru, usiekać wraz z jajkami na twardo.Cebulę usiekać i zeszklić na tłuszczu. Dodać wówczas grzyby z jajkami i przyprawami i chwilę smażyć, po czym wystudzić.