misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Pyzy mięsem kaczki nadziane

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne, delikatne, lekkie i bardzo puszyste pyzy z nadziane mięsem kaczki. Doskonały pomysł na obiad.

Pyzy mięsem kaczki nadziane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyzy mięsem kaczki nadziane

 

  • Nadzienie:

 

  • 400 g ugotowanego mięsa kaczki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 małe jajko
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

 

  • Ciasto:

 

 

Sposób przygotowania:

Pyzy mięsem kaczki nadziane
Nadzienie:

Cebule drobno kroimy i przesmażamy. Mięso kaczki dokładnie sprawdzamy, czy nie zostały kosteczki. Następnie bardzo drobno kroimy. Dodajemy jajko przyprawiamy do smaku dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ostudzoną i przesmażoną cebulę. Całość mieszamy.

Ciasto:

W osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Ugotowane dokładnie odcedzamy i ciepłe przeciskamy przez praskę do ziemniaków do dużej miski. Dodajemy do nich obie mąki, sól oraz jajka. Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto.

Odcinamy kawałki ciasta formujemy średniej grubości wałek i tniemy go na 2,5-3 cm kawałki. Z każdego formujemy kulkę, którą spłaszczamy. Nakładamy na środek nadzienie i staranie zlepiamy i formujemy okrągłą pyzę.

Gotowe układamy na podsypaną mąką deskę i przykrywamy wilgotną ściereczką. Tak przygotowane pyzy gotujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut od momentu wypłynięcia na wierzch.

Podajemy np. z przesmażoną cebulką.
Pyzy mięsem kaczki nadziane
Mięso z kaczki bardzo drobno siekamy dodajemy do niego jajko przyprawy oraz przesmażone cebule
Pyzy mięsem kaczki nadziane
Do przeciśniętych przez praskę ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy gładkie ciasto
Pyzy mięsem kaczki nadziane
N\a środek spłaszczonej kulki nakładamy nadzienie i staranie zlepiamy i formujemy okrągłą pyzę.
Pyzy mięsem kaczki nadziane
Gotowe pyzy gotujemy przez 5-7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię