Strona główna Pyzy z dżemem wiśniowym

Pyzy z dżemem wiśniowym

niki_ala offline

Kucharz
Przepisy: 14
Pyzy z dżemem wiśniowym
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne mięciutkie pyzy na słodko.


trudność: łatwe
czas:

Pyzy z dżemem wiśniowym - SKŁADNIKI:

Pyzy z dżemem wiśniowym - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie mielę je na maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Dodaje do nich jajko, obydwie mąki oraz szczyptę soli. Wyrabiam ciasto ręcznie aż nie będzie się kleić do rąk, ale przy tych proporcjach taki problem nie występuje. Przy większej ilości ziemniaków radzę także dodawać tylko jedno jajko do ciasta, ponieważ przy dodaniu większej ich ilości robienie pyz to katorga.Odrywamy po kawałku ciasta, robimy kulkę, następnie z niej placek, nakładamy łyżeczkę dżemu wiśniowego, ja następnie lepię pyzę najpierw jak pieróg a potem kulam w rękach aż do uzyskania kulki. Jak ma ktoś inny sposób to proszę o infoJ W międzyczasie wstawiam duży garnek z osoloną wodą i odrobiną oleju. Do wrzącej wody wrzucam już ulepione pyzy. Wypłynięcie ich na wierzch oznacza że są gotowe. Do podania na ciepło same, albo z samą śmietaną. Polecam i życzę smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pyzy z dżemem wiśniowym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Kluski śląskie z kurkowym sosem Pizza z kurczakiem i brokułami Potrawka fasolowa z kiełbaskami
Kotleciki brokułowo - jajeczne Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso Łopatka duszona Eli z wędzoną papryką
Dorsz zapiekany z dynią i pieczarkami Rosół orientalny z kurczaka Naleśniki z mięsem i warzywami
Dyniowy gulasz ala leczo z klopsikami Filet w sosie kminkowym Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym na ostro

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane