Strona główna Pyzy z dżemem wiśniowym

Pyzy z dżemem wiśniowym

niki_ala

Kucharz
Przepisy: 14
Pyzy z dżemem wiśniowym
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne mięciutkie pyzy na słodko.


trudność: łatwe
czas:

Pyzy z dżemem wiśniowym - SKŁADNIKI:

Pyzy z dżemem wiśniowym - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie mielę je na maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Dodaje do nich jajko, obydwie mąki oraz szczyptę soli. Wyrabiam ciasto ręcznie aż nie będzie się kleić do rąk, ale przy tych proporcjach taki problem nie występuje. Przy większej ilości ziemniaków radzę także dodawać tylko jedno jajko do ciasta, ponieważ przy dodaniu większej ich ilości robienie pyz to katorga.Odrywamy po kawałku ciasta, robimy kulkę, następnie z niej placek, nakładamy łyżeczkę dżemu wiśniowego, ja następnie lepię pyzę najpierw jak pieróg a potem kulam w rękach aż do uzyskania kulki. Jak ma ktoś inny sposób to proszę o infoJ W międzyczasie wstawiam duży garnek z osoloną wodą i odrobiną oleju. Do wrzącej wody wrzucam już ulepione pyzy. Wypłynięcie ich na wierzch oznacza że są gotowe. Do podania na ciepło same, albo z samą śmietaną. Polecam i życzę smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pyzy z dżemem wiśniowym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Schabowe plastry na kapuście kiszonej Klopsiki z buraczków Roladki schabowe nadziewane
Kluski na parze z jagodami Wegańska zupa warzywna z dynią hokkaido, brukselką Faszerowane kalarepki
Udka pieczone w marynacie z sosem teriyaki Skrzydełka w marynacie musztardowo-miodowej Pizza z pieczarkami i kurczakiem
Wątróbka drobiowa z kaszą Podudzia z kurcząt z orzechami Drobiowy gyros w pomidorach

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane