Strona główna Pyzy z dżemem wiśniowym

Pyzy z dżemem wiśniowym

niki_ala - Przepis na: Pyzy z dżemem wiśniowym offline

Kucharz
Przepisy: 14
Pyzy z dżemem wiśniowym
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne mięciutkie pyzy na słodko.


trudność: łatwe
czas:

Pyzy z dżemem wiśniowym - SKŁADNIKI:

Pyzy z dżemem wiśniowym - PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie mielę je na maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach. Dodaje do nich jajko, obydwie mąki oraz szczyptę soli. Wyrabiam ciasto ręcznie aż nie będzie się kleić do rąk, ale przy tych proporcjach taki problem nie występuje. Przy większej ilości ziemniaków radzę także dodawać tylko jedno jajko do ciasta, ponieważ przy dodaniu większej ich ilości robienie pyz to katorga.Odrywamy po kawałku ciasta, robimy kulkę, następnie z niej placek, nakładamy łyżeczkę dżemu wiśniowego, ja następnie lepię pyzę najpierw jak pieróg a potem kulam w rękach aż do uzyskania kulki. Jak ma ktoś inny sposób to proszę o infoJ W międzyczasie wstawiam duży garnek z osoloną wodą i odrobiną oleju. Do wrzącej wody wrzucam już ulepione pyzy. Wypłynięcie ich na wierzch oznacza że są gotowe. Do podania na ciepło same, albo z samą śmietaną. Polecam i życzę smacznego.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Pyzy z dżemem wiśniowym  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy na obiad
Kurczak z fasolką szparagową Mielone z antonówką i papryką Cukinia zapiekana z kaszanką
Kurczak po włosku Żeberka w pomidorach Łopatka duszona z białą cebulą
Soczyste żeberka w keczupie Penne z mięsem i pomidorami Quiche z grzybami
Cukinia faszerowana Racuszki serowe z sosem koperkowym Filet z kurczaka w ziemniaczanej panierce

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane