jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pyzy z gotowanych ziemniaków z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

doskonałe pyzy z gotowanych ziemniaków z miesem polecane na obiad

Pyzy z gotowanych ziemniaków z mięsem

Składniki:

Pyzy z gotowanych ziemniaków z mięsem

 

Sposób przygotowania:

Pyzy z gotowanych ziemniaków z mięsem
Mięso doprawić do smaku solą i pieprzem i podsmażać na patelni z drobno posiekaną cebulą i ząbkiem czosnku.
Obrane ziemniaki ugotować do miękkości.
Ugotowane przecisnąć przez praskę, by uzyskać głądką masę jajeczną.
Przeciśnięte do miski ziemniaki podzielić na 4 części.
Wyjąć 1 część ziemniaków i na to miejsce wsypać mąkę.
Dodać pieprz i wyrobić na jednolitą masę.
Wyłożyć na stolnicę i wyrobić ciasto.
Uformować z ciasta wałek i pokroić na większe kawałki.
Na dłoni formować małe placuszki, nadziewać mięsem i dokładnie skleić.
Wrzucać na osoloną gotującą wodę i gotować jak pierogi.