Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pyzy z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Takie pyzy najlepiej polać stopionym boczkiem

Pyzy z kapustą

Składniki:

Pyzy z kapustą

 

  • 1 kg ziemniaki,
  • 10 dag boczek wędzony,
  • 10 dag szynka gotowana,
  • 20 dag kapusta kiszona,
  • 1 szt cebula,
  • 1 ząbek czosnek,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku musztarda,
  • do smaku przyprawa maggi

 

Sposób przygotowania:

Pyzy z kapustą
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać posiekaną cebulę i zeszklić, włożyć pokrojoną w drobną kostkę szynkę, kapustę, czosnek i wszystko razem podsmażyć. Następnie podlać odrobiną wody, przyprawić do smaku pieprzem i musztardą, dusić około 30 minut. Połowę ziemniaków ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę, wystudzić. Pozostałe zetrzeć na tarce o drobnych otworach, odcisnąć przez ściereczkę, dodać do ugotowanych ziemniaków i wyrobić ciasto. Rękami formować krążki, nakładać farsz, zlepiać brzegi i formować kulki. Wrzucać do wrzącej osolonej wody. Gotować 20 minut od chwili zagotowania.