SUPERPRZEPIS

Pyzy z kaszą manną

         
ocena: 4/5 głosów: 6
Pyzy z kaszą manną Więcej zdjęć (5)

Bardzo smaczne pyzy na obiad z dodatkiem kaszy mannej.
Takie pyzy trzeba od razu gotować, bo inaczej ciasto zrzednie i pyzy będą się rozwalać.

Składniki:

Pyzy z kaszą manną

Ciasto

Farsz

  • kiełbasa cienka - 3 pętka

Dodatkowo

  • cebula - 2 szt
  • tłuszcz do smażenia
  • wegeta

Sposób przygotowania:

Pyzy z kaszą manną
Farsz:

Kiełbasę przemielić w maszynce do mięsa.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę , posypać wegetą, przesmażyć na tłuszczu.

Ciasto:

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

Surowe ziemniaki utrzeć na tarce o małych oczkach.

Połączyć starte ziemniaki z ugotowanymi, dodać kaszę manną i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wyrobić ciasto .

Formować z ciasta grubsze wałeczki, pokroić na kawałki.

Z każdego kawałka uformować kulkę, lekko spłaszczyć, nałożyć łyżeczkę farszu, dobrze zlepić.

Gotować od razu w osolonej gotowanej wodzie, od wypłynięcia pyz, gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty.

Wybierać łyżką cedzakową na talerze, podawać pyzy polane tłuszczem z cebulką.
Pyzy z kaszą manną
Surowe ziemniaki zostały starte na tarce
Pyzy z kaszą manną
Do startych ziemniaków dodano zmielone gotowane ziemniaki
Pyzy z kaszą manną
Wszystkie składniki na ciasto zostały połączone i dobrze wymieszane
Pyzy z kaszą manną
KIełbasa cienka została zmielona do farszu

Tagi:

danie pyzy