andzia13

andzia13

Kucharz
[Przepisów: 7]

Pyzy z mięsem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Proste i smaczne danie obiadowe

Pyzy z mięsem

Składniki:

Pyzy z mięsem

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pyzy z mięsem
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować, następnie dokładnie utłuc. W ziemniaczane piure wgnieść jajko oraz tyle mąki aby powstało elastyczne ciasto.
Mięso zesmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić, wymieszać z mięsem, dodać bułkę tartą tyle aby powstał kleisty farsz.
Z ciasta urywać nie duże kawałki formować z nich małe placuszki, na środek każdego nakładać łyżeczką farsz, zlepić i uformować nie wielkie kulki.
Pyzy wrzucać na gotującą się wodę. Gdy wypłyną gotować jeszcze ok.3-4 minuty. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać okraszone skwarkami ze stopionego boczku.