joaska500

joaska500

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Pyzy z mięsem drobiowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosty przepis na pyzy z mięsem :))

Pyzy z mięsem drobiowym

Składniki:

Pyzy z mięsem drobiowym

 

 

Sposób przygotowania:

Pyzy z mięsem drobiowym
Farsz; Cebulę obieramy, myjemy i siekamy w piórka. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy do niego cebulę, marchewkę i rozdrobnione mięso z kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem i ok. 1 łyżką majeranku. Podsmażamy do momentu aż cebula się zeszkli. Tak przygotowany farsz mielimy i mieszamy go z 1 jajkiem i bułką tartą. Ciasto; Obrane i umyte ziemniaki dzielimy na 2 części. Jedną część gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, natomiast drugą ścieramy na tarce o małych oczkach. Ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ziemniaki które ścieraliśmy na tarce odciskamy z nadmiaru płynu po czym mieszamy je z ziemniakami puree. Do ziemniaków dodajemy 1 jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Masę starannie wyrabiamy, tak aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą. Małe porcje ciasta kładziemy sobie na dłoni, formujemy placuszek, nakładamy porcję farszu i zaklejamy formując kulę. Tak przygotowane pyzy wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy przez 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :))