Pyzy z mięsem mielonym wg ejla

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Tradycyjne pyzy takie, jak u mamy

Pyzy z mięsem mielonym wg ejla

Składniki:

Pyzy z mięsem mielonym wg ejla

 

Sposób przygotowania:

Pyzy z mięsem mielonym wg ejla
Ziemniaki zemleć lub przecisnąć przez praskę. Składniki ciasta połączyć i zagnieść, po czym odstawić na 10 minut. Posiekaną drobno cebulę zeszklić na oleju. Do cebuli dodać mięso, usmażyć. Wlać bulion i lekko ostudzić. Masę mięsną wyrobić z bułką tartą i jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Z ciasta ziemniaczanego uformować wałek i pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć, nałożyć nadzienie i starannie zlepić w kulę tak, aby mięso podczas gotowania nie wypłynęło. Pyzy gotować przez 12-15 minut w osolonym wrzątku. Gotowe wyjąć, odsączyć. Boczek podsmażyć z cebulką i polać gotowe pyzy.