basia4ab

basia4ab

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 143]

Pyzy z mięsem wołowo drobiowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jest to potrawa, do której wykorzystuję mięso ugotowane w rosole.Pyzy są bardzo dobre, podaje do nich surówkę według uznania.

Pyzy z mięsem wołowo drobiowym

Składniki:

Pyzy z mięsem wołowo drobiowym

 

Sposób przygotowania:

Pyzy z mięsem wołowo drobiowym
Mięso wołowe, drobiowe, obieram z kości.Boczek przetapiam.Skwarki odkładam do polania pyz, a na tłuszczu, przesmażam pokrojoną drobno cebulę. Mięsa mielę w maszynce, dodaję przesmażoną cebulę, pieprz, jarzynkę, soli nie dodaję, gdyż mięso już gotowało się w przyprawach. Ziemniaki gotuję w lekko posolonej wodzie, odsączam po ugotowaniu i zgniatam w prasce.Do zimnych, zmiażdżonych ziemniaków, dodaję mąkę pszenną, jajka całe i zarabiam ciasto. Robię próbę ciasta, czy odpowiednia jest proporcja mąki, czy nie będą się rozpadać podczas gotowania. W garnku gotuję wodę, lekko posoloną i wrzucam kawałek ciasta, jeśli proporcja jest zachowana wtedy , dzielę ciasto na małe części roluję, tnę nożem małe porcje ciasta, rozklepuję na dłoni i wkładam przyrządzone mięso, zlepiam, kształtując okrągłe pyzy.Pyzy gotuje na małym ogniu.Po ugotowaniu, łyżką cedzakową wyjmuję pyzy, polewam przetopionym boczkiem i podaję z dowolną surówką. Życzę smacznego.