ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Pyzy ziemniaczane z farszem cebulowo-porowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To jest danie w którym wykorzystujemy np. ziemniaki z poprzedniego dnia. Polecam, bardzo smaczne z dodatkiem jabłka z żurawiną.

Pyzy ziemniaczane z farszem cebulowo-porowym

Składniki:

Pyzy ziemniaczane z farszem cebulowo-porowym

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pyzy ziemniaczane z farszem cebulowo-porowym

ETAP 1:

Pora drobniutko posiekać, umyć i osuszyć.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju rzepakowym i dodać pora.

Dusić kilka minut na małym ogniu. Dodać pieprz i sól. Przestudzić.

Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać jajko , mąkę pszenna i ziemniaczana. Wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części i zrobić wałki. Wałki pokroić na ok 4 cm kawałki.

Każdy kawałek rozpłaszczać i nakładać farsz. Zalepiać i uformować kule. Pyzy wkładać do gotującej się , osolonej wody.

Gotować do wypłynięcia. Wyławiać łyżką cedzakową.

Na patelni stopić masło i dodać pokrojone na ósemki jabłko i żurawinę. Dodać łyżkę miodu.
Pyzy podawać ciepłe z jabłkiem i żurawiną. Smacznego.